mandag 15. mars 2010

Kata! (og litt om svarte belter)

Katatrening
En ting vi ikke får gjort så mye av hos oss er kata. Kata er fin trening for å raffinere teknikken sin, oppdage andre sider av judo, samt en behagelig treningsform som kombinerer konsentrasjon med fysisk presisjon.

Kata er fin trening, selvom du ikke skal opp til svart med det første vil kata kunne gi stort utbytte for de fleste utøvere.

De som har brunt belte bør ihvertfall benytte seg av anledningen nå til høsten når kataskolen hos Ippon starter opp igjen til høsten.

Per i dag er det i all hovedsak voksne som trener, og det er en liten gruppe. For å ikke ødelegge det gode læringsmiljøet som er etablert, vil det være en forutsetning at man klarer å ha en høy grad av deltagelse ut gjennom semesteret, samt at de som deltar er motiverte. Kata er i prinsippet et fastsatt mønster for hvordan teknikker skal utføres, men det er fordelaktig om man har en fast partner å trene med for å ha maksimal progresjon.

SÅ for de av dere som syntes dette høres ut som en spennende utvidelse av judohorisonten - min stramme pekefinger med ønske om deres beste oppførsel til trots - ta kontakt med meg (Daniel) på trening eller per mail, og så kan vi prate litt mer sammen.

Svart belte
Så over til dere som allerede har brunt eller svart. Tenkt på å gradere snart? Gradere til svart kan man gjære hele 10 ganger, så det burde være nok å sette fingrene i for alle og enhver for en god stund fremover.

Personlig synes jeg det alltid blir større progresjon når man har satt seg et mål for treningen. Spesielt for de som allerede kan mye, er det artig å gradere seg, man lærer plutselig ikke bare det man allerede kan bedre, men man lærer mye nytt!
For ikke å si at med ny kunnskap kommer nye måter å gå judo på, og et utall nye muligheter for å klaske kompisene i matta.

Ved gradering til 1., 2. og 3. dan kan man velge mellom tre ulike graderingsmåter (teknisk/administrativ teknisk/kamp teknisk), der alle inkluderer kata.

Til 1. dan (Shodan) er det krav om Trener I eller C-dommerlisens.
Kata: Nage-no-Kata (kun 3 serier ved administrativ/kamp teknisk gradering)

Til 2. dan (Nidan) er det krav om B-dommerlisens eller Trener II eller C-dommerlisens og trener I.
Kata: Nage-no-Kata og Katame-no-Kata (1 av de 2 ved administrativ/kamp teknisk gradering)

Til 3. dan (Sandan) er det krav om B-dommerlisens eller Katalisens eller Trener II eller
C-dommerlisens og trener I
Kata: Nage-no-Kata og Katame-no-Kata og (Kime-no-kata eller Ju-no-kata).
(Ved administrativ/kamp teknisk: Nage-no-Kata og to serier fra Katame-no-Kata, eller
Katame-no-Kata og to serier fra Nage-no-Kata)

Teori:


Praksis:


Ses på matta!